logo

Feesten en thema's

Aan feesten en thema's kan veel plezier beleefd worden. Tevens geven zij mogelijkheden om te 'proeven' van verschillende culturen. Daarnaast zijn thema's natuurlijk bij uitstek geschikt om spelenderwijs dingen van te leren.

De nadruk ligt rond feestdagen op het versieren van de groep. Vlak voor Sinterklaas versieren we de groepsruimten met nep-cadeautjes, hier en daar een afbeelding van de goedheilig man en we hangen tijdelijk een aantal sinterklaasknutselwerkjes van de kinderen op. Er wordt bijvoorbeeld een 'open haard' gemaakt van kartonnen dozen. Een streng rode kerstverlichting stelt het vuur voor. Wanneer er dan een boekje voor gelezen wordt zitten ze bij het 'haardvuur'. De kinderen reageren hier goed op, ze vinden het 'leuk, spannend' en ook heel gezellig. De nadruk ligt op het 'beleven' van de sfeer en gezelligheid er omheen, niet op de komst van de Sint zélf. Kindercentrum Babbels kiest er bewust voor om geen 'Sinterklaas' uit te nodigen.

Rond kerst worden kerstboekjes (voor)gelezen, versieringen opgehangen, tijdens een tafelmoment het licht uit gedaan en elektrische theelichtjes op tafel gezet.

Naast alle feesten die gevierd worden, werken we het hele jaar door met thema's. In de zomer hebben wij ons bijvoorbeeld bezig gehouden met het thema 'Onder Water'. Tijdens deze periode zijn er veel waterspelletjes gedaan, aquariums en vissen geknutseld, er waren boekjes over vissen strand en water aanwezig die kinderen konden lezen en er werden thema-spelletjes gedaan.

Kindercentrum Babbels wil kinderen kennis laten maken met verschillende culturele feesten omdat er kinderen van verschillende culturen verblijven op het kindercentrum en om andere kinderen daar weer van te laten leren. Er kan dan bijvoorbeeld aandacht besteed worden aan feesten zoals 'suikerfeest' en chinees nieuwjaar.

Beleid is dat kinderen hun verjaardagsfeestje mogen vieren op het kindercentrum. Het feest wordt gevierd tijdens een eetmoment, om 15.45 uur. Het feestje vervangt hiermee het normale eetmoment. Naast de traktatie krijgen de kinderen van de buitenschoolse opvang nog wel fruit aangeboden. De cracker of het koekje wordt vervangen door de traktatie.

Kindercentrum Babbels wil graag voldoen aan de hygiënecode voor kinderdagverblijven. Om die reden mogen er op het kindercentrum géén zelf (thuis) bereide traktaties worden uitgedeeld. De traktatie dient in originele verpakking, ongeopend te worden meegebracht.

Kindercentrum Babbels heeft als beleid dat door ouders naast een eetbare traktatie geen cadeautjes worden meegegeven om uit te delen tijdens het feest. Het feest vindt plaats op Babbels, wanneer de kinderen iets lekkers krijgen uitgedeeld, en daar eindigt het ook.

Kindercentrum Babbels wil niet dat ouders zich verplicht voelen om cadeautjes te kopen.