logo

Voeding

Kindercentrum Babbels heeft een specifiek voedingsbeleid. Over de dag verspreid zijn er vier eetmomenten; om kwart over negen, half twaalf, half vier en om vijf uur/half zes. Wij kiezen hiervoor zodat de kinderen naast de drie hoofdmaaltijden zoals het ontbijt, lunch en avondeten, niet meer dan drie tussendoortjes krijgen, dit verkleint het risico op overgewicht en tandbederf.

De baby's krijgen op Kindercentrum Babbels een fruithap bereid met vers fruit. Deze worden uitsluitend gemaakt van appel, banaan en peer, mits ouders anders aangeven. Wanneer kinderen gaan leren fruit eten wordt er één soort gegeven. Daarna worden de fruitsoorten gemixt voor de verschillende vitamines, mineralen en vezels. Op aangeven van ouders gaan we fruit raspen voor de kinderen of gaan zij mee aan tafel om stukjes fruit te eten.

Elk kind krijgt minimaal een half stuk fruit. Zij worden daarnaast wel gestimuleerd, maar niet gedwongen, om meer te eten. We kiezen er bewust voor om niet alle kinderen een eigen bakje of bordje met fruit te geven op bepaalde groepen. Het fruit ligt, per soort apart, op een schaal zodat de kinderen leren elkaar te ‘helpen' doordat zij het bord aan elkaar door moeten geven. De soorten fruit die er op Kindercentrum Babbels worden gegeven zijn; standaard appel, peer, banaan en afhankelijk van het seizoen andere vruchten.

We proberen de kinderen bij iedere maaltijd in ieder geval één beker leeg te laten drinken omdat wij het belangrijk vinden dat kinderen genoeg vocht binnen krijgen. Bij de baby's en de dreumesen wordt uitsluitend diksap geschonken, geen roosvicee vanwege (mogelijke) allergische reactie op rozebottels en geen limonade vanwege de toegevoegde suikers.  Bij de peuters wordt er diksap en water aangeboden. Wanneer kinderen behoefte hebben aan extra drinken tussen de eetmomenten door, bieden wij ze water aan.

Bij de lunch krijgen de kinderen een pure warme maaltijd aangeboden met een beker water. Uit onderzoek is gebleken dat maar weinig jonge kinderen groente eten om o.a. deze reden heeft Kindercentrum Babbels er voor gekozen om een warme maaltijd aan te bieden. Door het groepsproces nemen kinderen dingen makkelijker van elkaar over, zo proberen wij de kinderen te stimuleren om groente te eten.

Het eetmoment in de middag bestaat uit vers zelfgebakken brood met een biologische groentespread of biologische appel-perenstroop.

Rond vijf uur/half zes daalt bij de meeste kinderen de suikerspiegel, om deze reden geven wij kinderen om deze tijd nog iets te drinken en eten. Dit kan zijn volkoren soepstengel, mini-crackers, volkoren cracottes, volkoren koekjes of zoute sticks. Wanneer het heel warm weer is, bieden wij zoute sticks aan, zodat kinderen hun vocht goed vast kunnen houden.